BAHAN INTI AYAM :-)
1 cawan isi ayam cincang (mat guna jenama Ayamas)
1 biji tomato, buang biji dan cincang halus (mat guna plum tomato)
1/2 camca besar rempah kari daging
1 biji bawang holland, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan nipis halia cincang halus
2 camca besar sos tomato
1/4 parutan biji buah pala
Garam secukup rasa
2 helai bay leaf
Serbuk lada hitam secukupnya
BAHAN SOS PUTIH :-)
300 ml susu segar
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/4 camca teh parutan biji buah pala
Lada hitam serbuk secukupnya
1 keping keju cheesedale (optional)
Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
Kepingan lasagne secukupnya
Keju mozarella secukupnya, hiris nipis
1 biji tomato hiris bulat
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK INTI AYAM :- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis hirisan bawang
besar, bawang putih, halia dan bay leaf. Tumis hingga layu. Masukkan rempah
hari, serbuk lada hitam, sebuk buah pala, sos tomato dan tomato cincang, kacau
rata dan masak hingg rempah garing dan tomatu hancur. Tambah daging ayam tadi
dan masak hingga kering dan ayam masak, perasakan dengan garam secukupnya.
Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan.
UNTUK SOS PUTIH :- Masukkan tepung dalam periuk, tuang susu dan kacau dengan
whisk hingga tepung larut. Masak atas api sederhana, dan kacau hingga pekat.
Tambah keju cheesedale (jika guna), serbuk lada hitam dan serbuk buah pala
tadi. Kacau rata, tambah garam jika perlu. Kacau sekejap lagi, rasa dan jika
ok boleh matikan api, biar sejuk.
UNTUK LASAGNE :- Didihkan air, letak sedikit garam dan minyak zaitun, celur
kepingan lasagne satu persatu hingga lembut, tos dan letak atas bekas yang
dilenser sedikit minyak zaitun (mat guna dalam 6 keping macam tu).
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser bekas berukuran 7 inci x 5.5 inci x 2 inci dengan
mentega. Susun 2 keping lapisan lasagne, sapu 1/2 bahagian sos putih, tabur
1/2 bahagian bahan inti, lapis dengan 2 keping lasagne, tabur sedikit parutan
keji dan tabur cincangan capsicum, lapis dengan 2 keping lagi lasagne, sapu
baki sos putih, tabur bahan inti, susun tomato yang dihiris dan susun kepingan
keju mozarella yang telah dihiris nipis. Bakar dalam oven selama 35 minit atau
hingga kuning keemasan. Hidangkan suam.....
1 cawan isi ayam cincang (mat guna jenama Ayamas)
1 biji tomato, buang biji dan cincang halus (mat guna plum tomato)
1/2 camca besar rempah kari daging
1 biji bawang holland, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan nipis halia cincang halus
2 camca besar sos tomato
1/4 parutan biji buah pala
Garam secukup rasa
2 helai bay leaf
Serbuk lada hitam secukupnya
BAHAN SOS PUTIH :-)
300 ml susu segar
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/4 camca teh parutan biji buah pala
Lada hitam serbuk secukupnya
1 keping keju cheesedale (optional)
Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
Kepingan lasagne secukupnya
Keju mozarella secukupnya, hiris nipis
1 biji tomato hiris bulat
1/2 biji green capsicum, didadu
1/2 biji yellow capsicum, didadu
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK INTI AYAM :- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis hirisan bawang
besar, bawang putih, halia dan bay leaf. Tumis hingga layu. Masukkan rempah
hari, serbuk lada hitam, sebuk buah pala, sos tomato dan tomato cincang, kacau
rata dan masak hingg rempah garing dan tomatu hancur. Tambah daging ayam tadi
dan masak hingga kering dan ayam masak, perasakan dengan garam secukupnya.
Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan.
UNTUK SOS PUTIH :- Masukkan tepung dalam periuk, tuang susu dan kacau dengan
whisk hingga tepung larut. Masak atas api sederhana, dan kacau hingga pekat.
Tambah keju cheesedale (jika guna), serbuk lada hitam dan serbuk buah pala
tadi. Kacau rata, tambah garam jika perlu. Kacau sekejap lagi, rasa dan jika
ok boleh matikan api, biar sejuk.
UNTUK LASAGNE :- Didihkan air, letak sedikit garam dan minyak zaitun, celur
kepingan lasagne satu persatu hingga lembut, tos dan letak atas bekas yang
dilenser sedikit minyak zaitun (mat guna dalam 6 keping macam tu).
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser bekas berukuran 7 inci x 5.5 inci x 2 inci dengan
mentega. Susun 2 keping lapisan lasagne, sapu 1/2 bahagian sos putih, tabur
1/2 bahagian bahan inti, lapis dengan 2 keping lasagne, tabur sedikit parutan
keji dan tabur cincangan capsicum, lapis dengan 2 keping lagi lasagne, sapu
baki sos putih, tabur bahan inti, susun tomato yang dihiris dan susun kepingan
keju mozarella yang telah dihiris nipis. Bakar dalam oven selama 35 minit atau
hingga kuning keemasan. Hidangkan suam.....
No comments:
Post a Comment